Follow Me

Trip to Gerik

salam u all...
orang kata kalau becuti tu biaq becuti sakan kan kan...
oleh kerana dayah pilih untuk becuti awal bulan percutian sekolah...walaupon sebenaqnya bukan keja cikgu ada cuti yang panjang....
dayah apply jugak bajet macam keja cikgu untuk becuti panjang....panjang la sangat kan....7 hari termasuk sabtu ahad ahakz...
cuti2 dayah banyak di habiskan di KL dan PD oleh itu selebihnya....dayah becuti ke GERIK..
ok what becuti kat gerik hahaha
jumaat tadi papa x balik parit buntaq...dayah n mak je yg ke gerik....
nak tido umah baru...xsabaq rasanya nk tido...hik2
alhamdulillah dalam perjalanan ke gerik dayah x muntah...di sebabkan dayah yang bawak keta tu...
papa marah jugak sbb dayah bawak keta...alah mama bawak keta p balik keja xdek pulak papa nk marah2...
sampai lenggong mak pulak dok bising suruh berenti...dia nk bawak keta...ala baru nk driff
hik2...
sampai je rumah...papa sambut kedatangan mama n mk..."oh papa miss u" mcm tu la kot ayat yg terkeluaq bila nampak papa...
macam budak2 kan...tapi itu la kenyataan...dayah sangat manje dengan en.hubby x lupa jugak manje dengan mak...sebab tu mak n en.hubby suka ckp mama mcm budak2...
tapi dulu sebelum kenal ngan en.hubby...sebelum couple ngan en.hubby...kami kawan2 pon...en.hubby selalu cerita dia tengok bini dia nih nampak mcm matang...bila dah kenal baru nampak kebudak2kan tu..hik2
some time kena la matang some time kena la mcm budak2 baru hidup ceria kan kan kan
ok dah2 stop to story about memory yg sweet sangat tu haha

bila masuk je rumah wahhhhh wahhh....plan yang papa n mama rancang..terlaksana...
tema rumah merah dan di dapor wana kelabu...bajet old town...










SET BERSALIN

salam u all...dayah bukan jarang update blog cuma xbest kan kalau update blog xdek gambaq....blog dayah dah x boleh nk upload gambaq disebabkan gambaq2 dalam blog dayah dah lebih dari 1GB...nk teruskan upload kena bayang bulan2...hat tu yg malas pulak nk buat..kir2

ok teruskan cerita....dayah la nih dok mencari2 set bersalin...mak kata x payah beli set bersalin pon x pe...beli yang penting je...mana la ceq nk tau yg mana penting...rasanya semua penting kot sebab pertama kali mengandung n bersalin nnti..hehehe...

sebelum beli set bersalin dayah try  google dulu kelebihan jamu2 dll set2 untuk bersalin...ternyata kalo gunakan set bersalin yang terlalu panas untuk badan kita memang la bagus...tapi x bagus pulak untuk anak kita...boleh mengakibatkan baby cirit birit dan demam kuning berpanjangan....oh nooooo
xmo xmo macam tu... hik2
kebetulan papa selalu dok beli kat dayah majalah PA&MA dalam tu memang banyak yang membantu hari2 kehamilan dayah...lepas tu ada bc pasal TANAMERA ni...

testimoni yang menggunakan produk tanamerah ni say...set besalin ni bukan jamu...



dayah google dan google lagi...pasal set tanamera nih...salah satu produk dia...ada minyak VCO...guna b4 sesalin lagi...guna masa 24 minggu...nk guna untuk urut n sapu kat V...bagi memudahkan semasa bersalin..cara2 urutan tu boleh tengok kat link nih http://www.norazizah.org/2012/05/urutan-perineum-untuk-memudahkan-proses.html...dan kurang kekoyakan...
wah bila bc mcm tu dayah lagi syok la kan hehehe tapi semua tu hanya allah yang tentukan..kita hanya merancang...
dayah dah suruh papa beli kan...lepas dayah cerita n suruh dia dia google pasal tanamera nih....papa setuju nk beli kan...oleh kerana set ni xdek jual di kedai2,,hanya boleh beli secara online untuk menghindari dari barang tiruan..jadi en.hubby la yg bertanggungjawab atas semua benda nih....
dalam 1 set ada 11 item

semoga barang selamat sampai.orang kata set ni macam ala2 spa...oh lama x buat spa memanjakan diri gi tu kan....
oh lupa pulak...set ni xdek pulak sediakan tungku kn...
kalo ada sekali ngan tungku kan lebih elok...
hehe pandai2 je bg pendapat.

Scan 4D (21minggu 6hari)

salam u all....
oleh kerana hasrat nak scan baby dalam perut ni x tercapai di BANGI,,,
then kami p ke HOSPITAL COLOMBIA TAIPING pulak...
alhamdulillah hasrat di makbulkan....
mama dah happy sangat2...
pukul 11 pagi betolak dr umah mak...
sampai taiping mama teringin makan kat DOLI...
papa makbulkan pemintaan mama...
hahaha walaupon papa cakap papa nk makan nasi campuq...oleh kerana mama mengandung papa ekotkan je...
TQ papa..mama kan manje~ hahahaha *mengada!

*menunggu makanan sampai

lepas je makan..terus papa bawak mama g hospital kolombia.... 


sampai je hospital mama jadi rusa masuk kampung....ye la mana penah p hospital mcm tu...selalu dok p hospital kerajaan je...
takut jugak kalau kena bayaran yang mahal.... mana nk carik duit...
ada kawan p colombia ni scan rm90 hanya dapat sekeping gambaq je... risau jugak mama sebab mama x nk dapat sekeping gambaq je...
kalau boleh nak gambaq...nk soft copy nk vedio...ha ambik kau...mcm2 haku nak kan... 

ni lokasi pendaftaran *siap snap gambaq lagi hahaha maklum la rusa masuk kampung kan...masa buat pendaftaran tu dayah minx doc islam..xmo cina x mo india...must be islam...dan nak doc perempuan tapi malang nyer doc perempuan time tu xdek jadi ambik je doc lelaki...


dah selesai pendaftaran mama kena ambik berat badan dan ketinggian...untuk di rekod
lepas tu nampak nama mama tertera kat kaca tv....


sementara tunggu giliran...minx papa snap gambaq...dari tadi tengok mulut papa dok kumat kamit kumat kamit...hape yang dia baca x tau la...*mungkin dia berdoa agar baby dalam perut mama ni semua nya selamat sihat sempurna dan sebagai nya....
yang mama ni dok gelisah je...hehehe sikit2 mama kena marah ngan papa sebab kacau dia tengah dok siap2 tu hahaha


*muka papa mcm malas nk senyum sebab mama kacau dia dari tadi...ala nk kacau sikit pon kedekut.

bila doc panggil nama dayah....mama snyum2 sambil masuk di temani en hubby yang bucuk!
mama di layan bagaikan bidadari tau...."oh silakan baring....
mama pon baring la...
hik2
dalam bilik tu ada 3 monitor saiz lebih kurang 40in ke 42 in plasma...
haaaaa ambik tau dayah bg detel punya...
1 monitor untuk doc....1monitor untuk mama tengok 1 lagi untuk papa tengok...ha adil x payah dah nk rebut2 hehehe.....



doc scan...baby mama malu nk tunjuk muka la....
dah suka gerak2...sian doc tu dok cari port yg good bagi mama n papa tengok...
doc tu say "ha nampak x senapang dia tu" ok anak awak laki ke perempuan?? mama jawab la lelaki hehehe
mama malu sebenayaq nya bila doc tu tanya mcm tu...
mama minx dia ceq tulang belakang dia...dll...
semua ok...berat normal...semua normal...
syukur...cuma muka x berapa nak jelas nampak...doc minx scan tima 28 minggu...
insyallah mama akan p lagi sekali untuk tengok muka anak mama jelas2....
tapi mama tengok hidung anak mama ni sebijik macam papa dia...
hik2...

sambil doc scan sambil papa say kat doc sy nak video sekali ok...
sambil doc tu nyanyi2 kecik..haha
rock star betoi dok nih...tapi sangat puas hati papa pon minx lepas ni nk buat temu janji dengan doc berkenaan....
hebis je selesai...doc minx tunggu di luaq....
tetiba dapat free gift
dalam tu ada bag,pempes,pencuci alat sulit,ubat untuk ruam baby,baucer,gambaq 4D muka baby sekeping,2D jantina baby dengan soft copy....
semua rm85
wow!!!!!
berbaloi2....

xsangka dapat semua tu sekali ngan video hanya rm85 kot ke dalam hati dah rm100 ke atas....


lepas je scan...mama lapa...haha xhabis dengan makan makan makan....
jadi mama ajak papa makan kat old town...


 * muka lepas kena scan hahaha...



*buat sepupu ku yang jauh di perantauan,,,,
hanya ini yang mampu aku paparkan untuk hampa...
tolong doa2 kan moga anak aku sihat dan selamat di lahirkan di dunia nih....

ini vedio time aku csan ari tu....
hik2 nampak x senapang dia....

video

ini pulak muka dia...tapi x jelas sangat sebab dia kuat bergerak2 dan malu nk tunjukkn muka....
nampak x hidung dia tu hahaha 
macam papa dia kan.... oh nanti kalau anak aku keluaq hampa silakan untuk mancungkn hidung dia k .


video

dan ini pulak kaki dia... 
video

oleh kerana mama dia nih x puas hati sebab baby malu nk tunjuk muka....
doc saran kan mai lagik scan baby 28minggu....
lebih kurang 7bulan g tuh....








bercuti di PD

alhamdulillah....
rezeki mama n papa x lupa jugak anak mama dalam perut...
kita dapat becuti di PD dengan x disangka2...
dalam perut dok memboyot mampu lagi p becuti...
kebetulan nak p antaq abg dayah masuk POLAPO...then atam ajak becuti ke PD
dayah x penah lagi jejak kan kaki ke PD...
sebelum nak sampai ke KL dah berplestik2 dayah muntah...mana x nyer dalam 1 keta dok sumbat 6 orang...bayangkan..betapa dayah kesakitan pinggang...dalam kepala otak dok pk *eh bila la aku nk sampai ni...bila la aku nak sampai ni....nasib time p tu jalan x jem...kalo x memang dayah lembik la...




so ari tu adalah hari paling bertuah sebab dapat jejak kan kaki di PD
sebelum p PD kami bermalam dulu di umah atam kat BANGI...
kebetulan area BANGI banyak HOSPITAL SWASTA jadi kami p tanya2 scan 4D berapa RM...
hospital yang kami p tanya hospital AN-NUR dengan ZAHRAH....
harga dia dalam rm100-rm150 mcm tu tapi kena buat temu janji dengan doc dulu...
so terbantut la hasrat kami nk scan 4d kat BANGI...
3hari 2malam kali tido di PD
kami p sana dengan 3 buah kereta....tu pon rasa macam sempit lagi...bayangkan semuanya ada 13orang...



*time ni mak,nenek maktam atam acik dok pulun angkat barang...dayah?? tukang snap gambaq je la...haha 




*b4 masuk snap gambaq dulu....papa tu x habis2 baju S dia...

tara....hik2 ini la kumpulan nasyid...kenapa emal tengok tempat lain...





*boleh tahan jugak la kodo ni punya view....ini lobi dia... berkonsep kan kayu jati


*yang paling best adalah ada kolam renang...mama cukup xsabaq nak mandi walaupon perut dah boyot...


*atam tunggu kunci kondo 

*mamat poyo yang gilakan baju S


*ok mama pon poyo jugak...tapi x poyo macam papa hehe



*dalam kondo tu ada 3 bilik dan 2 bilik air...dan ini bilik mama dan papa opss utk baby jugak... hik2


*ini runag tamu + dapur dan meja makan...berkonsepkan kayu jati lah sangat~

*lepas je bubuh bag semua...dayah dah tergedik2 nak mandi kolam...haha 
dah lama x mandi kolam...mula2 papa x bagi tapi dayah dok merengek2 akhirnya papa pagi...yahuuuuuuuuuuuuuuuuu! dapat jadi budak2 kejap

*muka seronok jumpak air hahaha
papa jadi pegawai kawalan kolam untuk mama....lalalala seronok




*kebetulan kondo yang kami menginap tu depan pantai je...
lepas mandi kolam p tepi pantai...


*rumah usang kat belakang tu adalah umah untuk budak2 induksi kalau buat latihan...sebelah kondo kami je...nampak macam menakut kan...

*semua orang mandi laut tapi dayah xrasa nk mandi pulak di laut ni...berombak....takut perut pon berombak...hehe 1 hal pulak nk kena layan 

*ambik gambaq untuk kenangan hehehe


* tara itu la kondo yang kamu menginap tu ha...


sebelum pulang ke parit buntar,kami singgah ke IKEA...ya allah kebetulan ari tu hari depavali...jalan begitu jem tanpa roti..tapi teruskan jugak hasrat p IKEA...habis memborong perabut...baru balik....dari koi 2 petang betolak...pukoi 11 malam br sampai umah nenek...sian papa sepanjang perjalanan sakit gigi...
baby mama tarik kalsium kat papa ke sayang...
lepas je sampai p.buntaq keesokan hari mama beli susu then minum...sian pulak tengok papa yang kena tanggung kesakitan...
mama dapat rasa semua tu ada kaitan dengan baby dalam perut...
mungkin rasa x logik kan...tapi hakikat nya...masa kandungan dayah 1 bulan...dayah lansung xdek alah..yang alah papa dia...muntah,pening demam dll...
now sepatut nyer yang sakit gigi...sakit tulang adalah mama...tapi mama lansung xdek sakit gigi....
papa dia yang sakit...kesian pulak mama tengok papa sakit gigi sambil bawak keta....tengok papa nyer mata pon nak berkaca....
nasib mama nampak ubat sakit gigi kat petronas R&R Bukit Gantang....
mama minx papa telan ubat dua bj...
syukur papa say sakit da kurang....mama sedikit lega...dalam perjalanan mama x tido pon sebab risau papa sakit....



pengalaman : rasa pergerakan baby dalam perut

salam u all.
ari ni dayah nak ceritakan pengalaman dayah rasa pergerakan baby dayah dalam perut...
pekara ni cukup buat dayah tersenyum sorang2 bila dapat rasakannya...
dayah ingat lagi masa tu kandungan dayah akhir 4bulan... rasa mcam lain sangat perut ni..
boleh di katakan macam kocakan air di dalam perut...
eh x jugak... rasa macam mana pon x tau lah....mula2 rasa sedikit pelik...dan takut2 ..
ye la sebelum ni mana penah rasa...
google...google...
oooo ini rupanya baby mama nak mula gerak2....hik2 mama suka mama suka...
masuk je 5 bulan..baby dalam perut makin bergerak lebih kuat...tapi papa dia still x boleh nak rasa...hanya mama je dapat rasa....
*apa la papa tu kan x feeling lansung anak mama ni gerak..
hik2 masuk 21minggu... gerak baby makin kuat dan makin aktif....
dayah sangat suka bila dia gerak2 ni sebab rasa seronok pulak menghayati pergerakan dia...tambah2 waktu malam...lagi la aktif...
dan dayah selalu bubuh tangan kat perut sebab nak feeling feeling anak mama ni gerak...
mama siap cakap-cakap dengan dia lagi kan...
minggu ke 21 ni papa dia dah dapat rasa pergerakan baby...
tapi rasa lawak pulak sebab papa dia macam takut2 pulak bila baby gerak...
kalau mama ada kuasa..mama nak baby mama gerak dalam perut papa dia...hik2 so cute!
dayah selalu ambik tangan en.hubby then bila dapat rasa gerakan baby papa macam nak angkat tangan..then mama tahan tangan papa...hahaha
*apa la papa ni..tu pon takut...
seronok sangat2 dapat pengalaman yang x boleh di gambarkan ni...tambah2 dapat berkongsi dengan encik suami...
sekarang ni pon baby dalam perut mama ni dok gerak2...
love u anak mama!!



Apakah perkara yang perlu dilakukan suami semasa isteri mereka mengandung?


(1) Luangkan masa bersama isteri- Mungkin suami terlalu sibuk dengan pekerjaan yang perlu dilakukan. Tetapi mereka perlu berusaha untuk meluangkan masa bersama isteri. Ia kerana pada waktu ini isteri amat-amat memerlukan anda. Dengan hanya berada disamping isteri, ia dapat membantu untuk mengurangkan tekanan yang sedang ditanggung oleh mereka.
(2) Membantu pemakanan isteri- Seperti yang anda semua tahu, pada waktu ini isteri biasanya akan mengidam. Suami sepatutnya membantu untuk memenuhi kehendak mereka. Selain daripada itu, isteri juga memerlukan makanan yang berkhasiat. Sekiranya suami membelikan mereka yogurt, madu, buah-buahan atau makanan kesihatan yang lain adalah lebih baik.
(3) Perlahan-Suami perlu tahu bahawa semasa isteri mereka mengandung, segala pergerakan mereka akan menjadi perlahan. Apabila suami membawa isteri mereka untuk bersiar-siar, berjalanlah dengan perlahan untuk menunjukkan anda memahami situasi isteri anda. Tidak perlu untuk memarahi mereka disebabkan pergerakan mereka yang lambat.
(4) Tidak perlu bertanya, terus lakukan- Semasa isteri anda mengandung, tidak perlulah suami bertanyakan mengenai apa yang perlu dilakukan. Apabila melihat kain banyak tidak dibasuh, terus pergi untuk membasuhnya. Begitu juga terhadap kerja rumah yang lain. Ia adalah ciri seorang suami yang baik.
(5) Belajar- Semasa isteri anda mengandung, mereka akan mengalami perubahan yang besar di dalam aktiviti harian mereka. Suami seharusnya belajar mengenai tanda-tanda seperti ini. Ia akan membuatkan anda lebih bersedia sekiranya isteri anda marah-marah, terlalu sensitif, kuat merajuk dan sebagainya.
(6) Membantu menyiapkan hidangan makan- Sekiranya sebelum ini segala tugasan hanya dilakukan oleh isteri semata-mata untuk memastikan suami mereka kenyang, tidak salah sekiranya semasa isteri mengandung, suami pula melakukan tugasan yang sama.
(7) Membantu menjaga anak yang lain- Ini adalah peluang keemasan untuk suami menghabiskan banyak masa untuk anak mereka. Jangan sesekali melepaskan peluang ini. Ia adalah cara terbaik untuk mengeratkan lagi hubungan anda dan anak.
(8) Membawa isteri ke mana sahaja- Pada waktu ini, sebaiknya jangan biarkan isteri anda memandu seorang diri. Sekiranya anda mempunyai masa, bawalah mereka ke mana sahaja mereka ingin pergi.
(9) Pinjamkan tangan anda pada isteri- Apabila isteri ingin memakan ubat, pinjamkanlah tangan anda untuk pergi mengambil ubat. Kemudian pinjamkan tangan anda untuk pergi ambil air suam di dapur.

Cik Ida nk betunang daaaa waaaa~

oh kak ida sy dah nk bertunang dah x lama lagi...minx maaf ye cik ida dan cha sebab x dapat menghadiri majlis anda berdua tika itu sebab diksu kena antaq abang diksu ke KL....sob sob sob 
diksu doakan semoga majlis hampa berjalan dengan lancaqnya....
selamat menjadi darah manis buat hanpa berdua...
lepas bertunang ni macam2 dugaan akan hampa hadapi....so bawak2 la besabar na,
untuk kek betunang cik ida diksu dah pon oder kat kak tu...nanti hampa pandai2 la ambik na..ini la gambaq di atas kek tu..


Bersedekah sambil mendokan

Hari khamis ni ada jamuan di SKSK...
dayah cadang nak sedekah kan sebiji kek untuk cikgu2 dan staff makan...
kek apa??
hehe mesti la kek kegemaran dayah...sebelum betunang sampai la dah mengandung ni kek pilihan dayah adalah kek pelangi hihihi
dayah suka kek tu sebab sedap sangat lagi pon warna dia wana wani...
xpenah pulak rasa kek pelangi ni kat kat tempat lain...hanya kakak sorang ni je dayah selalu makan sebab kak ni kalo buat kek sure sedap...xkisah la kek apa pon....dayah memang puas hati sangat2 dengan kek yang kak ni buat...
dari betunang oder kek kat kak ni sampai la masa wedding...lepas wedding masa bday hubby dll......sapa2 yang duduk area parit buntaq or nibong tebal boleh la oder kat kak ni...
ambik terus kat rumah dia...
salah satu dayah selalu beli kek kat kak ni sebab satu orang melayu kita yang buat...
kedua nyer sedap...
selalu kalo cina buat kek diorang akan tambah samsu kat kek.kate nyer nak bg lembut kek...
kita orang Islam mana boleh makan samsu....samsu tu kan arak...hal ini mak yang bagi tau kat dayah,
so sejak kecik kalau kedai cina mak memang x bg beli...sekarang ni jarang nk cari kedai kek orang melayu buat...yang sedap...

*kek yang dayah bg bagi time jamuan nanti...dayah nak letakkan gambaq ni di atas kek tu 



dayah bubuh nama cikgu2 yang mengandung kat sekolah dayah keja nih..hik2 termasuk la nama dayah...sure korang x nampak mana nama dayah kan...hehehe kat sekolah depa2 x panggil dayah ni dengan nama DAYAH....depa dok panggil dayah ADIK SU hik2
comel x?? ngeeeeeeee *sungguh perasan 
mak dayah pon panggil dayah suuu....
kenapa panggil adik su,padahal nama nor hidayah kan...
oh panjang ceritanya kalo dipendik kan senang aje...
dulu masa dayah di lahirkan mak suka nama nur syuhada...
lepas tu macam mana tah ada lagi nama2 yang mak suka...
xsilap ada 3 nama....
dah x tau nak pilih yang mana jadi masa majlis cukur jambul..mak tulis dalam kertas nama2 dayah tu...
lepas tu mak gulung2 ketiga2 nama tu..
bila tok imam nk baca doa..dia tanya ayah apa nama anak ni...ayah suruh dia cabut undi kir2...
cabut2 dapat NOR HIDAYAH...tapi mak suka nama nur syuhada... 
xkisah la nama nor hidayah tapi keluarga semua panggil adiksu...syuhada...itu la kisah nyer hanya kawan2 dan orang yang tidak mengenali diri ni je panggil nor hidayah or dayah..

Adik Su tu kira pnggilan manje dayah...
depa2 selalu cakap dayah ni manje...oh ye ke...
tapi bila fikir2 balik dayah memang manje pon...*perasan kah aku?? rasanyer x..semua orang dayah manje...
tambah2 ngan mak....encik suami....cikgu2 kat sekolah pon dayah manje....oh terasa mcam baby pulak nk manje2 padahal perut makin membesa....

berbalik pada gambaq yang dayah edit di atas...gambaq tu dayah google le...pas tu dayah ubah2 warna dia...
wayah ambik wana biru sebab hubby suka wana biru...
yang lain2 tu dayah hantam je wana apa...

dan dayah tulis "DOAKAN KANDUNGAN KAMI SELAMAT" 
mengharapkan semua kawan2 dayah yang mengandung termasuk la dayah ni haaa....semoga kandungan dayah selamat dan sihat sehingga dilahirkan di dunia...amin~

xsabaq pulak nak tengok kek tu hik2....

semakin hari semakin risau.



salam u all,
dayah semakin kerisauan pulak lepas membaca 3,4 hari pengalaman pengalaman bersalin anak pertama di blog2 membe2....
ada yang menahan sakit sampai 3 hari,ada yang xsampai 3 jam baby dah keluaq,ada yang dapat layanan sangat buruk oleh pekerja2 di hospital gov dan ada jugak dapat layanan yg baik dri hospital gov...
dayah sendiri mengalirkan air mata bila baca pengalaman2 ibu2 yang telah selamat melahirkan anaknya...
betapa besar pengorbanan ibu buat anak.....
kaum adam walaupon x penah merasai kesakitan seperti mana wanita alami... jangan lah melepaskan batuk di tangga je....
bg la semangat pada isteri....
my hubby baca kisah2 pengalaman bersalin anak pertama pon menitik air matanya...harap2 suami dayah akan terus bagi semangat pada dayah sehingga anak dayah selamat di lahirkan di dunia...
walaupon lambat lagi dayah nak bersalin...tapi terasa hari2 semakin cepat berlalu...semakin dekat je terasa waktu itu...

dayah sendiri pelik macam mana perempuan2 yang mengandung anak luar nikah di luar2 sana...xpenah ALAH ke?? kat sapa depa meminta simpati masa muntah2 masa sakit di temah malam,masa pening yang teramat sangat.... sapa la yang bagi semangat pada depa bila saat saat kelahiran....
mak selalu cakap depa tu beranak senang je...sebab depa besalin dosa2 kecil xpenah terhapus sebab tu senang...
oo begitukah...

dan dayah selalu terfikir...dan ke en.suami bersama dayah semasa dayah nak bersalin...macam mana la nanti layalan yang dayah dapat masa di hospital...mampu ke dayah nak menempuh segala dugaan dugaan yang allah akan berikan semasa dayah nak bersalin nanti...

hati ni selalu gelisah dengan semua tu...kat sekolah ni xputus2 dayah dok tanya cikgu2 yang dah penah beranak dan akan besalin anak yang ke dua atau ke tiga...
dayah selalu suruh depa cerita pengalaman depa bersalin...oh sayu nyer tika itu...
mungkin dayah akan menangis bila anak dayah di lahirkan di dunia ni...menangis kegembiraan...
memang x sabar sangat nak tengok baby mama....tapi sebelum tu mama kena menempuh segala dugaan yang allah berikan..

sakit bersalin adalah sakit selepas mati...
dayah selalu pesan pada en.hubby kalau jadi apa2 kat mama papa jaga anak mama elok2...
lepas tu sure kena marah pok pek pok pek ngan hubby sebab cakap bukan2...hehe
dayah cakap betul...dayah x kisah apa pon terjadi dengan dayah janji nanti baby dayah selamat di lahirkan di  dunia ni... =)

sj dayah kemukakan kat dalam blog ni...senang nanti kalau jadi apa2 kat dayah...hubby boleh baca apa pesanan2 dayah buat dia..

semoga perjalanan dayah sentiasa di lindungi oleh allah... dan kepada kawan2 yang baca blog dayah doakan yang terbaik buat kandungan dah diri dayah....amin~


scan perut

salam....buat pertama kalinya dayah scan perut bersama2 dengan suami tersayang....
bukannya kejam atau mengada2 suruh hubby apply cuti semata2 minx temankan dayah p buat pemereksaan di klinik kesihatan....
tapi dayah xpenah lagi scan perut bersama suami tercinta....
kandungan hampir 5bulan hik2...
dah lama x scan perut....ari ni sangat di nanti2 kan untuk scan perut,nak tengok anak mama...papa pon sebenarnya x sabaq.....
bfor p scan papa baru dapat rasa gerakan anak dalam perut mama....
masa tu mama rasa happy sangat sebab berkongsi apa yang mama rasa dengan papa....
anak mama dah aktif dalam perut...rasa mcm comel je...gerak2 dalam perut....
sampai je kat klik kesihatan
ceq berat naik 2.4kilo....terima kasih...
now dah 44 kilo...
haha still slim
ceq awak kencing normal...
ceq darah ok
time to ceq perut hik2
tanya doc tu nk scan ke??? *ecece buat2 tanya lak kan padahal dah tau memey kena scan...
doc kaya yup...dayah tanya lagi "boleh sy bawak my hubby masuk sekali tengok x??
oh sure!
hehehe saat ni dayah keluaq n gamit hubby kat luaq...
masa tengah scan geli pulak perut ni hehehe
tapi tahan je la kegelikan tu....
tiba2 doc panggil hubby duduk tepi dayah...
then she say " u see"
ini kepala dia,ini tulang belakang dia..ini kaki dia,ini tangan dia...yang begerak2 tu jantung dia....
masa tu dyh rasa sangat happy sebab dpat tengok semua tu dengan hubby sekali...
tuhan je tau betapa mama habagia...
lepas je scan...
dlam keta hubby dok pok pek pok pek cerita nampak tu jelas nampak ni jelas...
opsss by the way doc kata anak kami boboy....wahhhh~ lagi la papa dia suka..
tapi x ley caya sangat 100% 
sampai rumah papa pegang perut mama...mata berkaca je....
y nape nangis ni...nape mcm sayu ni....
hubby cerita dia happy.... =) 
uhuk2 mama pon mcm nk nangis tapi ego mama up sikit dari papa kikiki
cadang nak buat 4D....
minggu depan atam ajak becuti di PD boleh la buat 4D kat sana...*amboi jauh nyer p scan kikikiki
itu la alkisah nyer 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...