Follow Me

Akhirnya...

salam U allz..
lamakan dayah x update blog...
disebabkan kesebokan lalu lintas...
disebabkan bz dengan menyiapkan kerja - kerja di sekolah...
kalau boleh biaq kerja tahun 2012 siap sepenuhnya...
dan masuk tahun 2013 kerja lain yang mai...tanpa melihat ke tahun 2012...eceh...
pulon dok buat hat tertangguh2....
sungguh x boleh belah mak buyung tu mempunyai hobi suka menangguhkan kerjanya bukan...
*boleh x nk bg alasan dayah  mengandung...bukan kerja lebih sikit boleh nengakibatkan ibu ini hahaha
dayah selalu bg alasan mcm tu hat hubby bila minx suruh hubby tolong buat kerja umah...

ternyata alasan itu boleh diguna pakai...muhahaha

ok sambung balik kisah di atas,
dayah jgk agak sebok dengan kerja2 kemas kini borang daftar harta modal,hal ini kerana sekolah dayah dapat 42 pc baru,2 perinter baru,2 lcd br...ops xlupa jugak 1 pc kewangan di pejabat baru...
kemain lagi semuanya baru kan...
untung betoi dapat kerja di kawasan yang mempunyai pc baru nih...xpayah dok pening kepala dah lepas ni dok memikirkan hal pc hat win98 yang lembab seperti siput babi,barang yang lama,agak sukar nk mencari barang ganti....maklum la pc lama di terima pada tahun 2002...dan sekarang 2012......bayang kan betapa kuno nyer pc makmal komp. sekolah dayah...
apa2 pon....alhamdulillah semuanya serba baru sekarang nih....

dayah jgk dok sebok buat buku log penggunaan komputer...oh bayangkan 42 buah buku dayah kena buat...xlupa jugak 10 buah lagi untuk di pusat akses...
menarik bukan hal tersebut...nasib kerja2 itu di lakukan dengan cara duduk...bayangkan kalau kerja2 itu dilakukan secara berdiri?? mungkin dayah mampu melakukannya cuba akan mendapat sakit pinggang yang sangat teruk di malam harinya..
*kenapa ayat dayah begitu pelik untuk di baca....oh jgn di fikirkan...muhahaha


ari minggu pulak dayah bz untuk membahagikan masa yang sama rata buat suami yang tercinta....hanya ari minggu sahaja kita dapat ketemu...
syukur jugak sebab hubby dah pon ada rumah sendiri...di Gerik nun
 untuk pengetahuan dayah terasa sedikit kesayuan bila suami berada bejauhan dengan dayah...tambah2 ketika dayah berbadan dua... 
seperti yang dayah penah ceritakan sebelum2 nih...
sepanjang dayah berbadan dua,hanya ari minggu je dpat bjumpa dengan suami...
tambah2 time awal bulan dulu...sangat sedih sayu dll lah yang dapat air mata nih jatuh ke bumi...
bukan xtabah,bukan x boleh terima dugaan...sebab tabah sabar terima dugaan la dayah hanya mampu menangis..
dayah ingat lagi....2 bulan dayah alah teruk,dan sepanjang 2 bulan tu la hanya air mata yang menjadi teman setia...
di tetengah malam kalau angin dah masuk badan,muntah2 pening,sakit kepala....hanya Allah sj yang dapat mengerti betapa sukar dayah lalui semua tu... 
memang mak dayah ada...sanggup ke nk gerak mak tetengah malam nak melayan kerenah dayah masa tu?? cukup cukup la dari kecik sampai la dayah dah besaq mak la yang uruskan semuanya...
xsanggup plak nk kejutkn mak...
siang mak dayah banyak tolong itu ini...masak,suapkan makanan,urutkan badan,pecitkan kepala...
dayah mengaku dayah seorang yang sangat manja...yup manja bukan dengan mak,bukan dengan hubby je tapi dengan semua orang dayah manja... 
TAPI semua tu merupakan kenangan buat dayah semasa mengandung... ;)
TQ buat Biskut Lutut sebab xjemu2 bagi nasihat dan semangat!
hal ini mambuatkan dayah harus APPLY pertukaran...
dah bermacam2 plan dilakukan...sampaikan dah putus asa...
bila rancang pertukaran nk tuka ada je yang xjadi...
GB x luluskan la... ada yang mula2 ckp nk tuka aleh2 kata nak stay dulu.. yang tu lagi hot..mula2 kemain lagi cakap ye nk tuka nk tuka...aleh2 kata hubby suruh stay dulu...penah jgak plan tuka 3 penjuru tapi xjadi jugak...
dugaan2...
sampai la 1 hari Shah dari tech gerik kol...kata nak tukar x....oh kau tanya lagi kan aku nk tuka ke x...of kos la nk...then shah cakap jom tuka ngan dia...
dayah apply la...minx semua butiran2 Shah... huhu 



mula2  rasa x mengharap sangat sebab GB dayah mcm berat hati nak lulus kan... sebelum ni pon dia x luluskn dayah apply...huhuhu *GB sayang dayah hehe dayah kan manje muhahaha

untuk pengatahuan lepas je dayah apply pertukaran tu... tiap kali makan ngan GB dayah ingtkan GB suruh luluskan hahaha...tak pon dayah SMS dia..hik2
mungkin dia pon dok jemu ngan dayah asyik cakap benda yang sama...
satu hari tu ceq2 Epertukaran...dia dah luluskn...hahaha usaha tangga kejayaan orang kata ...
lepas tu yang dayah harap2 sangat dapat tukaq...siap kol shah minx dia ceq GB dia luluskan ke x....
 penantian 1 penyeksaan dayah rasa...xdek la seksa sangat pon sebab berut dayah dah gerak2... jadi papa dia xdek pon xpe mama ley ckp ngan baby dalam perut ni...masa awl bulan mungkin la sebab x terasa kehadiran baby hik2....

sampai la penantuan dayah dapat tukaq ke x...
dan dan dan dan akhirnya 


Alhamdulillah~
pertukaran dayah di luluskan....sangat happy...yahuuuuuuu
bila dapat tau di lulus kan hubby terus peluk mama~ ahakz....senyum sampai ke telinga =)

tapi..........

tetiba dayah jadi sedih....
nnti kalo dayah dah pindah ke gerik mcm mana dengan mak?? dayah x penah duduk jauh2 dengan mak...nnti mesti mak rindu kan dayah...sob sob sob...
dayah luahkan benda ni kat dia...hubby mcm mare je...
hubby nasihat mama dah ada keluarga sendiri...nnti kita balik la sebulan sekali...
dayah terus nangis dan nangis... =(

kawan2 pon dok bg nasihat mcm papa cakap...huhuhu kalo boleh dayah nak hubby n mak duduk sama2 dengan dayah...tapi hubby kata kita kena berdikari....
bila dayah nangis dan luahkan semua tu...
baru hati dayah jadi tenang....sungguh manja ini bakal mama kan...

*lepas ni anak mama duduk dekat ngan papa...
mama x sabaq nak tengok anak mama keluaq huhuhu
terima kasih hubby sebab ajar kan mcm mana nk melukis dan mewarna doodle guna adobephotoshop...
xdapat shoot melukis pulak mama...seronok pulak bila dapat warna hasil tangan sendiri melukis...
sayang papa






5 hari

salam u all...
ahakz...minggu lepas dayah balik ke gerik atas sebab hubby x dapat pulang ke parit buntaq disebabkan ada job wedding di gerik...
my turn go to GERIK...
mcm biasa mak n ayah antaq di lenggong then papa ambik mama...
TQ mak ayah sebab antaq ank mu yang sorang nih...TQ jugak buat suami sebab sudi ambik =b
dah cuti masih berbaki jadi dayah apply cuti dua hari..semata2 nk dekatkan diri dengan encik suami...dan kandungan dalam perut ni dengan papa dia yg bucuk tu..
minx mf kepada yg membaca kalau2 ayat2 dayah dalam blog agak mengada2 or dll... *dah blog dayah suka hati dayah nk menaip seperti mana pow...
sekiranya ianya menggangu situasi anda sila jgn membaca my blog nyeh nyeh nyeh
dayah sampai gerik petang khamis...
lalalala sampai2 aje...terasa kelaparan dan kehausan...
melantak x ingt duania*
anak mama dalam perut dok gerak2,suka ye duduk dekat2 ngan papa... =)

jgn mempertikaikan kenapa dulu dayah elok2 kerja kat gerik pindah ke parit buntaq...lepas duduk kat parit buntaq nk tukaq balik ke gerik...
sebab semua tu jodoh...tuhan dah tulis pada setiap hamba2NYA..so xpayah salahkan takdir...
xpenah pon minx jadi mcm ni...dah Allah tu yg menentukan segala2nya...
 huh *ayat tu sebenarnya ditujukan pada seseorang yang x pandai nk jaga tatasusila bahasa...ekot sedap je nk ckp bukan2 pada mama buyung sorang nih...kau ingat aku nk ke pindah randah... berkata hati kecil dayah inih...sesungguhnya x mampu nk ckp melalui mulut sebab tengah sarat mengandung kikiki takut baby xsuka mama dia emo2..

JUMAAT

bagun pagi siapkan sarapan untuk papa, sebelum hubby p shoot nikah kak long...
wah macam ni rasanya bila bangun pagi sediakan makan minum untuk suami...terharu buat diri sendiri sebab jaga2 hubby ada,lepas tu ada rumah sendiri dapur sendiri semua sendiri... agak morentik di situ ahakz~
papa g mencari rezeki buat mama n baby...
mama duduk umah sapu sampah,,kemas dapuq....kemas bilik,sidai baju,ayen baju kerja papa untuk seminggu... =) menarik bukan...
xlupa jugak masak untuk tengah hari...
hari nih dayah masak ayam madu....magam goring,kacang bendi masak goring bertelur..air ais sarsi...
papa sampai umah...terus ajak dia makan...
hati sngt berbunga2 sebab dapat sediakan makanan buat suami tercinta...baby mama pon temankan mama masak kat dapur...kejap2 dia gerak...kejap2 dia gerak...
kadang2 dayah cakap ngan dia... dayah tau dia dapat dengaq apa yg dayah ckp kat dia...
hik2...
petang tu tengok movie ngan hubby....pkul 5 teman papa g pasang stand photo kat dewan sekolah teknik...
xlupa jugak suruh hubby snap gambaq dayah untuk kenangan bila baby mama dah keluaq nanti



begitulah gelagat mama yg mengandungkan anak nya..lepas shoot hubby ajak beli barang dapur sebab malam ni hubby nk menemani kuh memasak ahakz...


SABTU

pagi tu mama masak koteauuuu goring  buat papa n en.rody hik2


besiap-siap g 
wedding kak long....wah taniah buat awak ye kak long dan x lupa jugak takziah diucapkan atas pemergian adinda mu...moga allah memberkati pemergian beliau...


kak long nampak cantik masa majlisnyerrr~ oh so sweet...hanya mampu melihat dari jauh sbb xnk ganggu hubby buat keja =b



sebelum meninggalkan majlis...sempat jugak snap2 gambaq...oh gila gambaq rupanya minah tu 
hahahaha



kemain lagi mama tu kan hehehe....ok lantak la kat dia...haha janji dia x ganggu kehidupan sapa2..kehidupan laki dia memey kena ganggu sbb laki dia kn hahahaha
ops ada lagi ada lagi....



lepas tu hubby anta mama balik rumah...
sampay umah mama tido...
papa g sambung keja....
nk dekat senja....kawan hubby memanggil p umah dia...buat kenduri doa selamat....
so malam tu makan lauk kenduri...

AHAD

papa suruh berehat kat umah...
masak kuma ayam buat suami untuk makan tengah hari....
lipat baju...sambil tengok tv ngan hubby...
sembang punya sembang...
hubby ajak keluaq g beli barang dapur lagi...
mama goreng kopok lekor -----> makan habis

ISNIN

bangun tido... hubby dah siap bangun...sebelum mama bangun,minx hubby beli pisang...sebab nk goreng pisang nk bawak bekal masa on the way balik parit buntaq...
besiap balik parit buntaq...
hubby lalu kot sumpitan...
mata mama tetibe je lali2 
tertido la plak...
jaga2 dah sampai umah mak...
hahaha sian hubby bawak keta sorang2
selang 2 jam...papa minx nk balik gerik sebab esok keja...
=( sedih la plak... 5 hari bersama aleh2 dah nk berpisah...
rinduuuuuuuuuuuuuuuuuuu~


waktu 6 bulan

salam...
dayah dah lama x snap gambaq dayah guna DSLR huhuhu
sejak encik hubby x bg snap gambaq wedding..dayah x penah dah sentuh cmre....sob sob sob 
papa kejam..papa kejam....*dengan suara yang manje lah sangat kan
bfor g kenduri kawan ari tuh pujuk papa snap gambaq mama...plz plz plz papa mama teringin banget kate ko...hahaha
lalu papa tunaikan je la pemintaan mama yang mengada tu...hihihihi











 lepas besalin nnti kalau rindu akan time mengandung boleh belek2 blog ni tengok....

ok last perkataan...
THE END!

pengalaman 4: telinga bengkak dan berair

salam...
kesan dari dayah mengandung jugak..menyebabkan telinga dayah bengkak di dalam dan berair...
wah bayangkan bagaimanakah itu...
sakit dia hanya allah yang tahu..sampaikan nak bukak mulut mengunyah pon sakit...
sakit telinga sampaikan bawah lehir pon jadi sakit...xterlepas urat kepala menjadi timbul lalu sakit kepala yang teramat sangat...
baby dalam perut pon turut bergerak2..mcm faham mama dia tengah sakit..
bayangkan kalo nk urut kepala kulit kepala akan bergerakkn.
.lagi betambah sakit... 
jadi kena picit kepala dengan cucuk2 tangan keatas ke bawah...
macam mana tu...itu sj yang boleh mampu di lakukan bagi kulit kepala x bergerak....
nasib baik bengkak tu sebelah aje..kalo bengkak serentak x ke lagi pening dayah kan...
mula2 mengkak tu di telinga kanan...
bila telinga kanan dah baik..
telinga kiri pulak follow up... itu turn...
menunggu telinga sembuh memang satu yang penyeksakan...
orang lainx nampak kita sakit sebab benda ni x nampak...
benda ni bengkak di dalam...
kalo bengkak nyer dia luar mungkin orang lain akan simpati...huhuhu
hanya suami yang merasa betapa sakitnya telinga ini membengkak...
eh mama pon xpasti papa dapat merasa ke x kesakitan yang mama rasakan ni...
tapi yang pasti masa dayah dalam kesakitan suami la yang menemani...
sakit ni lagi tahap yang melampau2 bila di tengah malam...
dayah sakit sampai gigit selimut tahan sakit...
mungkin suami kesian tengok dayah mcm tu...dok genggam tangan..dok gelisah ke kiri ke kanan...
lalu papa letak ubat dalam telinga dayah...
*bukan dayah xmo bubuh ubat..tapi kalo bubuh ubat dalam telinga dayah akan btambah sakit kepala...
ye la cuba bubuh air 2 titik dalam telinga...mesti bedengung sure sakit kepala kan kan kan.sebab tu la dayah xmo bubuh ubat...
tapi akhirnya suami bubuh jugak...
masa suami titik kan ubat dalam telinga...xnangis lagi..
lepas dah bubuh ubat dalam telinga...
dayah nangis mencurah2 waaaaaaaaaaa......tapi x dek la nangis mcm budak2 kecik...hanya air mata la menitik2 jatuh ke bumi...
masa tu papa la yang kesatkan air mata mama...huhuhu papa sakit tau x...
terus terang dayah cakap....dayah sangat manje dengan suami dan fmly belah dayah...
dengan sapa lagi dayah nk bermanje kalo x dengan depa kan kikikiki
baby dalam perut dok gerak2...mesti dok pujuk mama supaya btenang tahan sakit kan sayang dia =)
lepas menangis tersedu sedan...menahan sakit...
papa ambik kain basah lap lap muka mama...rambut mama...*dah mcm orang demam je en.suami buat..
haha masa tu x silap pukul 2 pagi...
lama2 dayah pon terlelap...bagun pagi sakit di telinga dah berkurangan... =)
apa2 pon TQ En.suami sebab jadi juru rawat yang sangat sangat caring...
bila dayah dok cerita balik kat suami dan ucap terima kasih...hanya jawapan papa dok pagi adalah
 "SAPA XSAYANG BINI OIIIIIIII"
lepas je sembuh telinga dayah...selang seminggu telinga belah kiri plak bengkak...
kali ni dayah kena berdikari sendiri..sebab en.suami duduk bejauhan..
kali ni dayah sakit sangat pukul 4 pagi pulak...
macam mana dayah nk buat...suami dah la x dek...
kena buat sorang2...
apa yang patut dayah buat...
telinga sangat berdengung...
jenuh dok ke kiri dan kanan...
bayangkan pukul 4 pagi beb...
BBM en.suami...xbalas mungkin tido bati agaknya....
nak kejutkn mak...
terasa sangat mengganggu plak...
hanya mampu menangis... sampai terlena...rasanya baru 5minit pejam mata dah mak kejut p keja...
masa dayah untuk tido x cukup...
kesan dia mata dayah jadi bengkak...
salah 1 lagi kesan bengkak telinga dayah ni...adalah pendengaran dayah jadi sejelas2nya...
sampaikan orang yang berbisik2 pon dayah boleh dengar,
en.suami dok kata eh awak boleh dengar ek dia cakap apa..
kadang2 tu dayah tengok tv ngan en.suami tapi dalam masa yang sama dayah boleh dengar mak dok menyembang dalam tpon...suami dayah pon x peka mcm tu katanya...
itu la al-kisahnya pengalaman dayah semasa mengandung....
pengalaman ni mungkin akan dayah ingat lepas dayah bersalin nanti...
walaupon sangat sakit tapi itu satu pengalaman yang sangat indah..


shopping for my baby

salam u all,
hai...semalam dayah set ngan papa nk g pisa...nk membeli memborong barang2 untuk ank mama dalam perut ni ha....
wah bersemangat waja betul mama n papa...
pagi2 dah papa kejutkan mama... huhu bangun masakkn nasi goring untuk suami tercinta uhuk uhuk....
yang en.hubby sambung tido... siap je nasi goring..kejutkn papa...wah wah *kemain syok nyer hidup bangun2 dah terhidang makanan yerk... nanti kau...dayah time pantang awak plak jadi suri rumah yerk hehehe...
tengah hari tu siap2 g kenduri kawan dulu...



taniah buat kawan kuh...moga cepat2 dapat baby yerk..
lepas je p kenduri..kami betolak g penang...ayoyoyoyoyoyo jalan h'way jem tanpa roti...terpaksa keluaq kat batu kawan...jalan lama...nasib x jem...
sampai pisa pon tanpa ada halangan...wah masuk je pisa...
start la menyoping itu dan ini...alang2 dah p beli terus apa yang patut beli...
papa pon sama apa yg dia bekenan dia beli hehe
sampai kan papa dok kata eh mama suda2 la tu beli baju ank dah banyak sangat ni hahaha
dayah pon beli jugak untuk baby abg dayah yang sulung,kebetulan kak ipaq dayah jugak akan bersalin bulan 4 nih...kira nanti kenduri sama2 la hik2
abg scan ari tu dapat baby girl..
dayah scan baby boy..ok la tu sepang kir2
lepas habis shopping kat pisa,kami p shopping kat Qbay pulak...
oh penat jugak tapi happy sebab beli barang anak...
dah nk senja baru kami pulang ke parit buntaq...
tapi bfor balik singgah jugak kat kedai anak ku hahaha
shopping habis...
kena beli siap2 sebab entah bila dapat p beli semua tu..
lepas ni dah bukak sekolah...mesti banyak kerja nk kena buat..
papa pon kadanag2 ari minggu pon keja...
beli siap lepas ni xpayah dah pikir 


ini la muka minah yg nk bersyopping tu ha...
sian papa xcukup tangan bawak barang hehehe


ini la hasil dari kutipan2 hahaha siap bubuh dalam raga...
semangat waja betoi...


mama tunggu baby mama lagi 3 bulan...xsabar nk tengok anak mama ni...asyik gerak2 je dalam perut mama...
mama menanti penuh kesabaran sayang...hik2



makin terasa

semakin lama semakin hampir dayah ke tahun 2013...semakin dup dap dup dalam ati nh...
baby dalam perut semakin kuat bergerak...
wah memang xdapat nk cerita mcm mana rasa pergerakan baby dalam perut nih....seronok dan tersenyum sorang2...
mama suka snagat bila baby mama gerak2... hahaha seronok...xtau nk habaq mai mcm mana... kalau dulu boleh rasa pergerakan dia paling kuat waktu malam...dan sekarang x kira malam atau siang pergerakan dia sangat terasan walaupon xpayah bubuh tangan kat perut...
dulu bila bubuh tangan kat perut baru baby mama ni gerak kuat....sekarang lagi kuat kan...mama x sabar nak tengok dan nak jumpak anak mama ni.... 
hujung bulan ni genap 7bulan... 
time tu la banyak aktiviti mama nak buat...mama kena semangat jugak macam mana mama semangat untuk baby mama nih...hik2
hujung bulan ni mama tengok baby lagi...mama buat scan 4D lagi ngan papa...
lepas tu kita p shoot gambaq ye...hik2 wahhh teronok nyer time tuuu...
dan hujung bulan ni juga mama n papa nk shopping baju n barang2 baby....
baby kena duduk dalam perut mama baik2 jgn nakal2 n jgn buat hal bagi mama x larat tau...
membesar dengan elok ye...



DAH SAMPAI

salam u all...lama x update blog..oh biasa la dayah sangat terasa sifat M itu.. hahaha 
nk tau sebenaqnya dayah dah xsabaq nk tengok set besalin dayah...
en.hubby dok jenuh bg nasihat sabaq ye sabaq ye..hehehe
tup tup xsampai 3 hari barang dah pon sampai....
wah seronok nyer hati ni....xsabaq nak berSPA hik2...


taraaaaaaaaaaa..ini la dia ha...hubby beli kn dengan harga rm390 sebab tambah satu lagi item hik2...maceh ye en.hubby...
xsabaq nk guna awwwuuuuuuu~

Trip to Gerik

salam u all...
orang kata kalau becuti tu biaq becuti sakan kan kan...
oleh kerana dayah pilih untuk becuti awal bulan percutian sekolah...walaupon sebenaqnya bukan keja cikgu ada cuti yang panjang....
dayah apply jugak bajet macam keja cikgu untuk becuti panjang....panjang la sangat kan....7 hari termasuk sabtu ahad ahakz...
cuti2 dayah banyak di habiskan di KL dan PD oleh itu selebihnya....dayah becuti ke GERIK..
ok what becuti kat gerik hahaha
jumaat tadi papa x balik parit buntaq...dayah n mak je yg ke gerik....
nak tido umah baru...xsabaq rasanya nk tido...hik2
alhamdulillah dalam perjalanan ke gerik dayah x muntah...di sebabkan dayah yang bawak keta tu...
papa marah jugak sbb dayah bawak keta...alah mama bawak keta p balik keja xdek pulak papa nk marah2...
sampai lenggong mak pulak dok bising suruh berenti...dia nk bawak keta...ala baru nk driff
hik2...
sampai je rumah...papa sambut kedatangan mama n mk..."oh papa miss u" mcm tu la kot ayat yg terkeluaq bila nampak papa...
macam budak2 kan...tapi itu la kenyataan...dayah sangat manje dengan en.hubby x lupa jugak manje dengan mak...sebab tu mak n en.hubby suka ckp mama mcm budak2...
tapi dulu sebelum kenal ngan en.hubby...sebelum couple ngan en.hubby...kami kawan2 pon...en.hubby selalu cerita dia tengok bini dia nih nampak mcm matang...bila dah kenal baru nampak kebudak2kan tu..hik2
some time kena la matang some time kena la mcm budak2 baru hidup ceria kan kan kan
ok dah2 stop to story about memory yg sweet sangat tu haha

bila masuk je rumah wahhhhh wahhh....plan yang papa n mama rancang..terlaksana...
tema rumah merah dan di dapor wana kelabu...bajet old town...










SET BERSALIN

salam u all...dayah bukan jarang update blog cuma xbest kan kalau update blog xdek gambaq....blog dayah dah x boleh nk upload gambaq disebabkan gambaq2 dalam blog dayah dah lebih dari 1GB...nk teruskan upload kena bayang bulan2...hat tu yg malas pulak nk buat..kir2

ok teruskan cerita....dayah la nih dok mencari2 set bersalin...mak kata x payah beli set bersalin pon x pe...beli yang penting je...mana la ceq nk tau yg mana penting...rasanya semua penting kot sebab pertama kali mengandung n bersalin nnti..hehehe...

sebelum beli set bersalin dayah try  google dulu kelebihan jamu2 dll set2 untuk bersalin...ternyata kalo gunakan set bersalin yang terlalu panas untuk badan kita memang la bagus...tapi x bagus pulak untuk anak kita...boleh mengakibatkan baby cirit birit dan demam kuning berpanjangan....oh nooooo
xmo xmo macam tu... hik2
kebetulan papa selalu dok beli kat dayah majalah PA&MA dalam tu memang banyak yang membantu hari2 kehamilan dayah...lepas tu ada bc pasal TANAMERA ni...

testimoni yang menggunakan produk tanamerah ni say...set besalin ni bukan jamu...



dayah google dan google lagi...pasal set tanamera nih...salah satu produk dia...ada minyak VCO...guna b4 sesalin lagi...guna masa 24 minggu...nk guna untuk urut n sapu kat V...bagi memudahkan semasa bersalin..cara2 urutan tu boleh tengok kat link nih http://www.norazizah.org/2012/05/urutan-perineum-untuk-memudahkan-proses.html...dan kurang kekoyakan...
wah bila bc mcm tu dayah lagi syok la kan hehehe tapi semua tu hanya allah yang tentukan..kita hanya merancang...
dayah dah suruh papa beli kan...lepas dayah cerita n suruh dia dia google pasal tanamera nih....papa setuju nk beli kan...oleh kerana set ni xdek jual di kedai2,,hanya boleh beli secara online untuk menghindari dari barang tiruan..jadi en.hubby la yg bertanggungjawab atas semua benda nih....
dalam 1 set ada 11 item

semoga barang selamat sampai.orang kata set ni macam ala2 spa...oh lama x buat spa memanjakan diri gi tu kan....
oh lupa pulak...set ni xdek pulak sediakan tungku kn...
kalo ada sekali ngan tungku kan lebih elok...
hehe pandai2 je bg pendapat.

Scan 4D (21minggu 6hari)

salam u all....
oleh kerana hasrat nak scan baby dalam perut ni x tercapai di BANGI,,,
then kami p ke HOSPITAL COLOMBIA TAIPING pulak...
alhamdulillah hasrat di makbulkan....
mama dah happy sangat2...
pukul 11 pagi betolak dr umah mak...
sampai taiping mama teringin makan kat DOLI...
papa makbulkan pemintaan mama...
hahaha walaupon papa cakap papa nk makan nasi campuq...oleh kerana mama mengandung papa ekotkan je...
TQ papa..mama kan manje~ hahahaha *mengada!

*menunggu makanan sampai

lepas je makan..terus papa bawak mama g hospital kolombia.... 


sampai je hospital mama jadi rusa masuk kampung....ye la mana penah p hospital mcm tu...selalu dok p hospital kerajaan je...
takut jugak kalau kena bayaran yang mahal.... mana nk carik duit...
ada kawan p colombia ni scan rm90 hanya dapat sekeping gambaq je... risau jugak mama sebab mama x nk dapat sekeping gambaq je...
kalau boleh nak gambaq...nk soft copy nk vedio...ha ambik kau...mcm2 haku nak kan... 

ni lokasi pendaftaran *siap snap gambaq lagi hahaha maklum la rusa masuk kampung kan...masa buat pendaftaran tu dayah minx doc islam..xmo cina x mo india...must be islam...dan nak doc perempuan tapi malang nyer doc perempuan time tu xdek jadi ambik je doc lelaki...


dah selesai pendaftaran mama kena ambik berat badan dan ketinggian...untuk di rekod
lepas tu nampak nama mama tertera kat kaca tv....


sementara tunggu giliran...minx papa snap gambaq...dari tadi tengok mulut papa dok kumat kamit kumat kamit...hape yang dia baca x tau la...*mungkin dia berdoa agar baby dalam perut mama ni semua nya selamat sihat sempurna dan sebagai nya....
yang mama ni dok gelisah je...hehehe sikit2 mama kena marah ngan papa sebab kacau dia tengah dok siap2 tu hahaha


*muka papa mcm malas nk senyum sebab mama kacau dia dari tadi...ala nk kacau sikit pon kedekut.

bila doc panggil nama dayah....mama snyum2 sambil masuk di temani en hubby yang bucuk!
mama di layan bagaikan bidadari tau...."oh silakan baring....
mama pon baring la...
hik2
dalam bilik tu ada 3 monitor saiz lebih kurang 40in ke 42 in plasma...
haaaaa ambik tau dayah bg detel punya...
1 monitor untuk doc....1monitor untuk mama tengok 1 lagi untuk papa tengok...ha adil x payah dah nk rebut2 hehehe.....



doc scan...baby mama malu nk tunjuk muka la....
dah suka gerak2...sian doc tu dok cari port yg good bagi mama n papa tengok...
doc tu say "ha nampak x senapang dia tu" ok anak awak laki ke perempuan?? mama jawab la lelaki hehehe
mama malu sebenayaq nya bila doc tu tanya mcm tu...
mama minx dia ceq tulang belakang dia...dll...
semua ok...berat normal...semua normal...
syukur...cuma muka x berapa nak jelas nampak...doc minx scan tima 28 minggu...
insyallah mama akan p lagi sekali untuk tengok muka anak mama jelas2....
tapi mama tengok hidung anak mama ni sebijik macam papa dia...
hik2...

sambil doc scan sambil papa say kat doc sy nak video sekali ok...
sambil doc tu nyanyi2 kecik..haha
rock star betoi dok nih...tapi sangat puas hati papa pon minx lepas ni nk buat temu janji dengan doc berkenaan....
hebis je selesai...doc minx tunggu di luaq....
tetiba dapat free gift
dalam tu ada bag,pempes,pencuci alat sulit,ubat untuk ruam baby,baucer,gambaq 4D muka baby sekeping,2D jantina baby dengan soft copy....
semua rm85
wow!!!!!
berbaloi2....

xsangka dapat semua tu sekali ngan video hanya rm85 kot ke dalam hati dah rm100 ke atas....


lepas je scan...mama lapa...haha xhabis dengan makan makan makan....
jadi mama ajak papa makan kat old town...


 * muka lepas kena scan hahaha...



*buat sepupu ku yang jauh di perantauan,,,,
hanya ini yang mampu aku paparkan untuk hampa...
tolong doa2 kan moga anak aku sihat dan selamat di lahirkan di dunia nih....

ini vedio time aku csan ari tu....
hik2 nampak x senapang dia....


ini pulak muka dia...tapi x jelas sangat sebab dia kuat bergerak2 dan malu nk tunjukkn muka....
nampak x hidung dia tu hahaha 
macam papa dia kan.... oh nanti kalau anak aku keluaq hampa silakan untuk mancungkn hidung dia k .




dan ini pulak kaki dia... 

oleh kerana mama dia nih x puas hati sebab baby malu nk tunjuk muka....
doc saran kan mai lagik scan baby 28minggu....
lebih kurang 7bulan g tuh....








bercuti di PD

alhamdulillah....
rezeki mama n papa x lupa jugak anak mama dalam perut...
kita dapat becuti di PD dengan x disangka2...
dalam perut dok memboyot mampu lagi p becuti...
kebetulan nak p antaq abg dayah masuk POLAPO...then atam ajak becuti ke PD
dayah x penah lagi jejak kan kaki ke PD...
sebelum nak sampai ke KL dah berplestik2 dayah muntah...mana x nyer dalam 1 keta dok sumbat 6 orang...bayangkan..betapa dayah kesakitan pinggang...dalam kepala otak dok pk *eh bila la aku nk sampai ni...bila la aku nak sampai ni....nasib time p tu jalan x jem...kalo x memang dayah lembik la...




so ari tu adalah hari paling bertuah sebab dapat jejak kan kaki di PD
sebelum p PD kami bermalam dulu di umah atam kat BANGI...
kebetulan area BANGI banyak HOSPITAL SWASTA jadi kami p tanya2 scan 4D berapa RM...
hospital yang kami p tanya hospital AN-NUR dengan ZAHRAH....
harga dia dalam rm100-rm150 mcm tu tapi kena buat temu janji dengan doc dulu...
so terbantut la hasrat kami nk scan 4d kat BANGI...
3hari 2malam kali tido di PD
kami p sana dengan 3 buah kereta....tu pon rasa macam sempit lagi...bayangkan semuanya ada 13orang...



*time ni mak,nenek maktam atam acik dok pulun angkat barang...dayah?? tukang snap gambaq je la...haha 




*b4 masuk snap gambaq dulu....papa tu x habis2 baju S dia...

tara....hik2 ini la kumpulan nasyid...kenapa emal tengok tempat lain...





*boleh tahan jugak la kodo ni punya view....ini lobi dia... berkonsep kan kayu jati


*yang paling best adalah ada kolam renang...mama cukup xsabaq nak mandi walaupon perut dah boyot...


*atam tunggu kunci kondo 

*mamat poyo yang gilakan baju S


*ok mama pon poyo jugak...tapi x poyo macam papa hehe



*dalam kondo tu ada 3 bilik dan 2 bilik air...dan ini bilik mama dan papa opss utk baby jugak... hik2


*ini runag tamu + dapur dan meja makan...berkonsepkan kayu jati lah sangat~

*lepas je bubuh bag semua...dayah dah tergedik2 nak mandi kolam...haha 
dah lama x mandi kolam...mula2 papa x bagi tapi dayah dok merengek2 akhirnya papa pagi...yahuuuuuuuuuuuuuuuuu! dapat jadi budak2 kejap

*muka seronok jumpak air hahaha
papa jadi pegawai kawalan kolam untuk mama....lalalala seronok




*kebetulan kondo yang kami menginap tu depan pantai je...
lepas mandi kolam p tepi pantai...


*rumah usang kat belakang tu adalah umah untuk budak2 induksi kalau buat latihan...sebelah kondo kami je...nampak macam menakut kan...

*semua orang mandi laut tapi dayah xrasa nk mandi pulak di laut ni...berombak....takut perut pon berombak...hehe 1 hal pulak nk kena layan 

*ambik gambaq untuk kenangan hehehe


* tara itu la kondo yang kamu menginap tu ha...


sebelum pulang ke parit buntar,kami singgah ke IKEA...ya allah kebetulan ari tu hari depavali...jalan begitu jem tanpa roti..tapi teruskan jugak hasrat p IKEA...habis memborong perabut...baru balik....dari koi 2 petang betolak...pukoi 11 malam br sampai umah nenek...sian papa sepanjang perjalanan sakit gigi...
baby mama tarik kalsium kat papa ke sayang...
lepas je sampai p.buntaq keesokan hari mama beli susu then minum...sian pulak tengok papa yang kena tanggung kesakitan...
mama dapat rasa semua tu ada kaitan dengan baby dalam perut...
mungkin rasa x logik kan...tapi hakikat nya...masa kandungan dayah 1 bulan...dayah lansung xdek alah..yang alah papa dia...muntah,pening demam dll...
now sepatut nyer yang sakit gigi...sakit tulang adalah mama...tapi mama lansung xdek sakit gigi....
papa dia yang sakit...kesian pulak mama tengok papa sakit gigi sambil bawak keta....tengok papa nyer mata pon nak berkaca....
nasib mama nampak ubat sakit gigi kat petronas R&R Bukit Gantang....
mama minx papa telan ubat dua bj...
syukur papa say sakit da kurang....mama sedikit lega...dalam perjalanan mama x tido pon sebab risau papa sakit....



LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...